2009. jún. 11.

Saját honlap majdnem ingyen - 1 rész.

Domain regisztrálás 300 Ft-ért

Gyakran mondják, hogy: "Az információ hatalom". Nem tagadom, sokszor azon múlik, hogy részesülünk-e valamilyen jóból, hogy egyáltalán tudomást szerzünk-e róla.

Amikor elindítottuk ezt a blogot, ígértem, hogy beszámolunk olyan lehetőségekről is, melyek kis költségvetésű cégek számára is elérhetővé tesznek valamilyen hasznos szolgáltatást.

Úgy határoztunk, hogy elindítunk egy sorozatot arról, hogy miként lehet saját erővel létrehozni egy céges honlapot, e-mail címet, stb., részletesen ismertetve az összes szükséges beállítást, ami ehhez kell.

Ebben az első részben, ahogy azt már az alcímből kiderült, bemutatom, hogy lehet beregisztrálni nagyon olcsón a honlaphoz és az e-mail címhez szükséges domain nevet.

Röviden domain névnek hívjuk azt a címet amin elérhető lesz a honlapunk, illetve ami az e-mail címünk @ (kukac) utáni részében lesz olvasható. (domain névről bővebben itt)
A doman név minket érdeklő része, két darabból áll:
  • TLD (top-domain): a domain végződése pl.: hu, eu, com, org, info, ...
  • SLD (második szintű tartomány): általában a domain tulajdonosának, szolgáltatásának neve, vagy bármi más pl.: onliveit, origo, index, ...
Ebből a két részből épül fel a domain neve az alábbi formában: onliveit.eu, onliveit.hu, ...
Ettől persze az egyes nemzeti TLD-k esetében lehet eltérés, mert pl. az Egyesült Királyságban a cégek a .co.uk doman alá tudnak regisztrálni, így ott az alábbi formájú címmekkel találkozhatunk: dentalimplanthungary.co.uk

Visszatérve a magyarországi szokásokhoz: itt alapban a .hu végződés alá szoktunk regisztrálni. Ennek a költségei azonban jelentősen meghaladják az általam bezengett összeget, ráadásul bizonyos egyedi esetektől eltekintve legalább 2 hétig tart, így sokat nem is időznék vele, hanem folytatom a minket érdeklő témával! (Egyébként ha valakit mégis a hu érdekel, ajánlom az EzIT-et, ahol készségesen állnak a rendelkezésére!)

Mivel olcsón szeretnénk megúszni és ráadásul gyorsan, nem sok választásunk maradt. Sebaj, ha van egy, már pedig egy van, az már nekünk elég!
Megoldást az info végű domain nyújt számunkra, ugyanis magyarul sem hangzik rosszul és ha a GoDaddy-nél regisztrálunk, akkor megúszhatjuk 1.19 $-ból amit barátok között is - mai árfolyamon - 60 Ft-al olcsóbb mint amit ígértem!

Az alábbiakban részletes útmutatást adok arról, hogy miként lehet elvégezni a domain regisztrálását.

1. lépés: Regiszrálás a GoDaddy-nél
Az link segítségével nyissa meg az ügyfél regisztráló oldalt (ha nem működne a link: www.godaddy.com, majd Creata Account), majd a magyarázó kép segítségével töltse ki az űrlapot:A regisztrációs űrlapot egy újabb űrlap követi, ahol azt adhatjuk meg, hogy milyen témában és milyen gyakran kereshet meg minket a GoDaddy reklám levelekkel. Amennyiben nem beszél angolul, célszerű mindent "No"-ra állítani.

A regisztráció utolsó lépéseként kattintson a lap alján lévő
[CREATE A NEW ACCOUNT] gombra!
A sikeres regisztrációról egy "Important account information" tárgyú levélben fogja tájékoztatni a GoDaddy.

2. lépés: Domain vásárlás
A sikeres regisztráció után rögtön az alábbi ablak jelenik meg:

Válassza ki a Domains menüből a "Register Domains" menüpontot, vagy ha be van jelentkezve (!), kattintson ide!

A menüpont kiválasztása után az alábbi ablak jelenik meg:

Az "Enter a domain name:" alatti mezőbe írja be a keresett nevet, majd a mellette lévő kiválasztó listából válassza ki az ".info" végződést és kattinson a "Search" gombra.
Természetesen választhat más végződést, de ne felejtse, a többi top-domain alá való regisztrálás többe kerül!

Amennyiben a domain már foglalt, az alábbi oldal jelenik meg:
Amennyiben a domain szabad, az alábbi oldal jelenik meg:
Figyelem, ha nem szeretné a megtalált domain-t, keresés előtt vegye ki a pipát a végződés alól!

A folytatáshoz kattintson a lap alján lévő [Proceed to Checkout >] gombra. Ha szeretne inkább egy másik domain-t keresni, használja a gomb feletti - már ismerős - kereső mezőt.

Itt jegyzem meg, hogy nemzetközi domain regisztrálás esetén nagyon fontos, hogy csak megbízható helyen (pl. GoDaddy) ellenőrizze, hogy szabad-e a domain, mert sok cég rögtön regisztrálja is a keresett címet és már csak drágábban tud - tőlük megvéve - hozzájutni a kívánt címhez! (Egyéb forrásból úgy értesültem, hogy három nap után, ha nem veszi meg tőlük senki, újra regisztrálható lesz a domain.)

Továbblépés után a GoDaddy megpróbál minden egyebet rásózni Önre! Szerencsére annyi tisztesség van bennük, hogy nem jelölik be a szolgáltatásokat, így ha rajta tartja a szemét a [Continue to check out] gombon/linken, előbb-utóbb eljut az alábbi űrlaphoz.

Az űrlap kitöltésével adhatja meg, hogy ki a domain regisztrálója. Töltse ki a megfelelő adatokkal (ne használjon ékezetes betűket!) majd kattintson a [Continue >]-ra!
Továbblépés után megnézheti, hogy megfelelően adta-e meg az adatokat, ha igen, válassza újból a [Continue >] gombot, ha nem akkor a [Edit Registrant Contact Information]-t!

Az alábbi képernyőkön folytatódik a vásárlás (nagyobb méretű képhez kattintson rá!):

Az alábbi képernyőn ellenőrizze a rendelés végösszegét, majd miután megadta a fizetéshez szükséges kártyaadatokat, válassza a [Checkout Now] gombot. aját tapasztalatom szerint a GoDaddynél biztonságos a kártyás fizetés, de ha szeretne ebben 100%-ra menni, használjon internetes kártyát!
A következő lépéssel gyakorlatilag befejeződik a domain regisztrációja:
Amennyiben el akarja számolni a regisztrálás költségeit, az alábbi képernyőről tudja kinyomtatni a számlát:

Ezzel az opcionális utolsó lépéssel gyakorlatilag végére értünk a regisztrálás folyamatának legközelebb 1 év múlva kell újból regisztrációs díjat fizetnie, addig nem kell további költségekre számítania. A lejáró domain-ről a GoDaddy időben értesíteni fogja!

Remélem, hogy ez bejegyzés sokakat hozzásegít ahhoz, hogy saját domain névvel rendelkezzenek és a következő részekben található információk alapján sikerül a szolgáltatásokat is beállítani a címhez.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos és jól követhető leírás, köszönet érte. A dokumentum egy korábbi változatát levélben kaptam meg egy pár hete, és minimális webes ismeretekkel gond nélkül sikerült regisztrálni a www.godeny.info oldalt az utasítások alapján. Köszönöm még egyszer, minden jót a honlap készítőinek,
    üdvözlettel,
    Gődény Balázs

    VálaszTörlés