2009. jún. 22.

Business Network International - BNI

Az elmúlt hetekben váltottam néhány levelet Avidor Andrással a BNI Hungary ügyvezetőjével és volt oly kedves, hogy meghívott az egyik találkozójukra. Én próbáltam az érdeklődését felkelteni a szolgáltatásaink iránt, de végül is úgy alakult, hogy ő hozott olyan helyzetbe engem, hogy lázas keresgélésbe kezdtem, hogy megtudjam mi is az a BNI, eszik-e vagy isszák?

Nyomozásom és a személyes tapasztalataim alapján kiderítettem, hogy cégvezetőkből álló csoportokról van szó, akik azzal a céllal találkoznak heti rendszerességgel, hogy egymást segítsék kapcsolataik révén az üzleti életben. Mottójuk valami olyasmi, ha "segítesz neked is jobb lesz", ami a gyakorlatra átültetve annyit tesz, hogy: ne arra koncentrálj mit tudnál eladni a többieknek, hanem arra, hogy miben tudnál segíteni nekik. Mert ha mindenki ezen lesz, akkor 20-30 másik ember fog azon dolgozni, hogy a te üzleted jobban menjen, nem csak te magad.

Nézzük mit tapasztaltam az összejövetelen!

Első alkalommal - merthogy múlt szerdán már másodszor voltam - hatalmas csomag céges prospektussal és névjegykártya csomaggal érkeztem, némi izgalommal, hogy mi is fog történni a találkozón. Ehhez képest nagyon kellemes meglepetés volt, hogy egy vad idegen ember, odajött hozzám és rögtön a szárnyai alá vett. Megkérdezte, hogy mivel foglalkozom, tanácsokkal látott el, hogy milyen módon mutatkozzam majd be (kerüljem az elvont megfogalmazást és inkább az érthetőségre törekedjek) és elmesélte, hogy ő mióta tagja a csoportnak. Úgyhogy, mire elkezdődött az összejövetel, már szinte otthon éreztem magam közöttük.

A résztvevők egyébként két csoportba tartoztak: tagok és a vendégek. Nagyjából 20 tag és kb. ugyan ennyi vendég vett részt a találkozón. Kezdő lépésként bemutatkozott a csoport vezetése, majd egy pár mondatos fejtágítást kaptunk arról, hogy milyen módon kell valaki mást felkonferálni egy rendezvény alkalmával.

Az oktatás után elkezdődött a leghosszabb része a programnak, amikor is a résztvevők 1 percben elmondhatták, hogy honnan jöttek és milyen területen keresnek üzleti kapcsolatokat. Ez lehetett általános, de akár egész konkrétan megfogalmazott kérés is (X cég ügyvezetőjéhez, stb.). Mivel egy percben nem olyan egyszerű belesűríteni az embernek minden infót, amit fontosnak tart magáról és minden álmát aminek a beteljesülésére vágyik, egy haranggal csengetni kezdtek amikor túllépte a beszélő a rendelkezésére álló időt. A legtöbb embert ez gyors lezárásra késztetett, de volt aki még az utolsó levegővételével megpróbált bekerülni a GuinessBook-ba az egy levegővel kimondott szavak száma kategóriába.
Szó mi szó, el kell mondanom, hogy tetszett ennek a résznek a pergő és célratörő jellege, ami nem tűnt ridegnek, hanem inkább csak a hatékonyságot fokozta.

Ezután az egyik tag egy 10 perces kis prezentáció keretében bemutatta a saját cégét. Elmondta, hogy mivel foglalkozik, milyen korábbi munkákat végeztek és jelenleg milyen területen várna segítséget a csoporttól. Mivel 10 perc sem sok idő, a harang itt is halkan, de mégis tekintélyt parancsolóan jelzi, ha letelt az időkeret.

A bemutatkozásokat követően ajánlókártyákat adtak át egymásnak a tagok, már akinek volt mit ajánlani, és köszönőkártyán megköszönték a sikeres üzleteket a korábbi ajánlóknak.
A csoport pontos könyvelést vezet, hogy milyen értékben születnek üzletkötések és ezzel mérik a saját sikerességüket.

Elsőre az ember azt hihetné, hogy egy ilyen találkozón részt venni az csak a tagoknak jó, de ennek ellent mondanék, mert volt olyan vendég, aki beszámolt arról, hogy egy korábbi találkozó után
1 millió forint értékű sikeres üzletet kötött egy másik vendéggel.

Miután ez a része is befejeződik a találkozónak, reggelizni indulnak a résztvevők, ahol kötetlen beszélgetések során folytatják az ismerkedés, immáron a bemutatkozók alkalmával elhangzott plusz információk birtokában.

Természetesen nincs rá lehetőség és nem is célom, hogy bemutassam a résztvevőket, de egy céget szeretnék mégis megemlíteni, mert olyasmivel foglalkoznak ami nekem érdekesnek tűnt.
FirePro Hungary Kft-nek hívják és beépített oltóberendezések forgalmazásával foglalkozik. Az általuk forgalmazott készülékek aeroszolok segítségével oltják el a tüzet, így nem tesznek kárt a környezetben, hisz sem vizes, sem poros nem lesz a tűzfészek környezete.

A forgalmazott eszközök között van olyan amelyik egyedi berendezések például egy szerver, vagy egy monitor védelmére is alkalmas. Egy ilyen szerkezettel akár egy kisebb cég is képes jelentősen csökkenteni a tűzkár kockázatát, ha alkalmazza a gyakran éjjel-nappal, 7x24 órában üzemelő szerver(ei) védelmére.
Honlapjukon kis videóval is bemutatják, hogy milyen hatékonyan oltja el a készülék a keletkezett tüzet.

Ha valakinek a beszámoló alapján megtetszett ez a fajta üzleti együttműködés én bátorítom, hogy keresse fel a www.bni-hungary.com címet és vegye fel velük a kapcsolatot, mert biztos vagyok benne, hogy szívesen fogadják az érdeklődést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése