2009. jún. 8.

Jövedéki Árumozgási és Ellenőrző Rendszer (EMCS)

Amióta kifejlesztettük az SAP Business One-hoz a jövedéki nyilvántartó modulunkat azóta egyre több feladatom van ami a jövedéki területhez kapcsolódik. Az elkövetkező időszak egyik leglényegesebb változása az lesz, hogy bevezetésre kerül az EMCS rendszer. Mivel első kézből akartunk értesülni a várható előírásokról, múlt héten részt vettem a VPOP-nál rendezett előadáson, ahol ismertették a szabályozás részleteit.

Az EMCS (Excise Movement and Control System) egy olyan rendszer, amely a jövedéki termékek Közösségen belüli, adófelfüggesztéssel való szállításának felügyeletét, nyomon követését hivatott biztosítani a jövedéki termékekkel való visszaélések visszaszorításának érdekében.

2010. április 1-jével valamennyi (a tagállamok közötti és a nemzeti szinten) adófelfüggesztéssel indított jövedéki szállítmány, valamint tagállami szinten az adóraktárakból szabadforgalomba bocsátott adózott jövedéki termékek elektronikus indítása, nyilvántartása, ellenőrzése elindul. A rendszerhez mindazon gazdálkodóknak csatlakoznia kell, akik tevékenységük során adófelfüggesztéssel fogadhatnak, illetve indíthatnak jövedéki terméket.

Az EMCS rendszer egy olyan összetett számítógépes rendszer lesz, ami nem csak az Európai Unió jelenlegi összes tagállami hatóságát köti össze, hanem az EU több százezer gazdálkodóját is.

Tekintettel az érintettek nagy számára, az EMCS rendszer tervezésére és bevezetésére kellő sok idő szükséges, ezért a rendszer csak 2010. április hónapjában lép működésbe, és teljes funkcionalitását 2012-re éri el.

Az elektronikus adatszolgáltatási követelményeket a gazdálkodók kétféleképpen teljesíthetik: vagy az ABEV program segítségével vagy saját szoftverük felhasználásával. A forgalmi volumen alapján javasolt átgondolni minden gazdálkodónak, hogy megéri-e új szoftvert vennie-kifejlesztetnie, vagy pedig az ABEV program segítségével is kitudja elégíteni az előírt adatszolgáltatásokat. Viszont a választási lehetőség vagylagos, azaz vagy az egyik vagy a másik csatornát lehet csak használni, éppen ezért már most célszerű átgondolni és elkezdeni tájékozódni a lehetséges alternatívákról!

A tagállamok között különbség van aszerint, hogy 2010. április 1-től kinek, milyen előírásokat kell teljesítenie. Magyarország ebből a szempontból ún. kezdő tagállamként fog az EMCS rendszerhez csatlakozni. A kezdő tagállami státusz annyit jelent, hogy mind a szállítmányok indítását, mind a fogadott szállítmányok érkeztetésének visszaigazolását elektronikusan, a rendszeren belül kell megvalósítani.

A jelenlegi papíralapú kísérőokmányok mellett megjelenik egy úgynevezett e-AD okmány, mely elektronikusan tartalmazza a szállítási eljárás során felmerült adatokat és internetes kapcsolaton keresztül biztosítja az információk áramlását a tranzakcióban résztvevők és a vámhatóság között.

A rendszerben a feladó gazdálkodóknak kell majd kezdeményezniük a szállítmányok indítását, melyet a nemzeti hatóság szintén a rendszeren keresztül engedélyez, illetve értesíti a címzett tagállami hatóságot és gazdálkodót. A szállítási folyamat során bekövetkezett eseményeket, melyek hatással lehetnek annak sorsára, mint például másik rendeltetési hely megadása, szintén a rendszeren belül kell bejelenteni. A regisztráció után, a szállítmány megérkezését követően a címzett gazdálkodó is elektronikusan igazolja vissza, hogy a jövedéki termékek megérkeztek a telephelyére, és szolgáltat információkat azok mennyiségére, illetve minőségére vonatkozón.

Az EMCS rendszer működésének bemutatása céljából a DG TAXUD egy „Business Prototype” nevű alkalmazást készített, amelynek segítségével a rendszerben lezajló folyamatok jól szemléltethetők. A modell innen tölthető le.
Ízelőnek a rendszer komplexitásáról álljon itt egy diagramm, amely a benne zajló folyamatokat szemlélteti:

Az EMCS rendszer adatküldés folyamata
A rendszerhez részletes specifikációk már elérhetők a www.vam.hu oldalon, így mindenki mérlegelheti, hogy elkezdi fejleszteni a saját adatkommunikációs programját vagy keres egy megbízható szállítót.

Ha esetleg nem akarja bizonytalan kimenetelű fejlesztésbe ölni a megkeresett pénzét, ajánlom figyelmébe az SAP Business One-ra épülő OnLiveIT Jövedéki Nyilvántartó modul-t, amely az előírt határidőre tartalmazni fogja a szükséges funkciókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése