2009. jún. 5.

Proforma számla

Az elmúlt időben sokan kerestek meg azzal, hogy magyarázzuk el, mit is jelent a pro forma számla , valamint a gyakorlatban hogyan is kell használni. Nézzük!

A proforma számla egyfajta végleges ajánlat, előlegbekérő, melyet azzal a céllal küldünk el a vevő számára (mehet faxon, vagy e-mailben is!), hogy a vételárat, fizetési feltételeket és egyéb részleteket megismerve pénzügyileg teljesíthesse (részben vagy egészben) a megrendelést.

Adóügyi vonzata nincs, a pénzügyi teljesítésig semmilyen egyéb könyvelési kihatása sincs. Teljesítést követően - aznapi teljesítéssel - azonban, vagy az előleg vagy a végszámlát ki kell állítani a szállítónak!


SAP Business One-ban több lehetőség is adódik a proforma számla kiállítására:

Amennyiben egy teljes összegű előlegbekérésről van szó, akkor célszerű ajánlatként vagy rendelésként rögzíteni a rendszerbe, majd egy külön erre a célra elkészített nyomtatási formátummal kinyomtatni a felvett bizonylatot. (talán célszerűbb a rendelés, hisz nagy eséllyel egy letárgyalt, elfogadott ajánlatról van szó és már nem árt, ha a készleten is nyoma van a várható tranzakciónak /az ajánlat nem érinti a készletet/)
Amikor megtörténik a pénzügyi teljesítés csak egyszerűen elkészítjük a számlát a rögzített ajánlatból vagy rendelésből.

Másik lehetőséget akkor érdemes választani, ha nem teljes összeget kérjük be.
Ilyenkor az előleg bekérés funkciót használva állítjuk ki a proforma számlát (persze hívhatjuk rögtön előlegbekérőnek is...), majd miután a pénz megérkezik készítjük el az előlegszámlát, melyet a végszámlába - annak kiállításakor- beszámítunk.

Természetesen az előlegbekérőnek még nem, de az előlegszámlának már vannak adóvonzatai!


Frissítve!


A nagyfokú érdeklődés miatt további - videóval kiegészített - leírást készítettünk melyet a SAP Business One Infoportál Blogon publikáltunk: Proforma számla készítése.

Amennyiben érdeklődik további ügyviteli témák iránt, kapcsolódjon facebook közösségi oldalunkhoz és tájékozódjon, kérdezzen szakértő kollégáinktól!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése