2009. jún. 18.

Saját honlap majdnem ingyen - 2 rész.

Google Alkalmazások (Google Apps) regisztrálás

Ebben a részben ismertetésre kerül, hogy milyen módon lehet létrehozni egy Google Alkalmazások (Google Apps) fiókot és elvégezni a szükséges beállításokat ahhoz, hogy használatba vehessük a levelező rendszert és az egyéb csoportmunka eszközöket.

A munka elkezdéséhez szüksége lesz egy domain névre (remélem sikerült az előző rész alapján beregisztrálni!) és arra, hogy hozzáférjen a domain DNS beállításaihoz (vagy közvetlenül egy webes szolgáltatás, vagy a regisztrátor ügyfélszolgálatán keresztül).
Mivel az előző részben a GoDaddy-nél való domain regisztrálást ismertettem, ebben a leírásban is részletesen kitérek arra, hogy milyen módon lehet náluk elvégezni a szükséges DNS beállításokat.


Figyelem! Egyes DNS beállítások módosulása akár több órát is igénybe vehet, így ha valamelyik szolgáltatás nem érhető el azonnal, várjon egy kis időt és próbálja meg újra. Ha ez után sem érhető el, ellenőrizze a beállításokat a leírás alapján!

A fiók regisztrálása

A Google Alkalmazások regisztrálásának első lépéseként nincs más teendője, mint az alábbi címet
bármelyik böngészőbe (internet explorer, mozilla firefox, google chrome, stb.) beírni, vagy rákattintani.

Az alábbi oldal lesz látható:
Válassza a Rendszergazda opciót, majd adja meg a használni kívánt domain nevet!
Mint látható, lehetne domaint regisztrálni a Google-ön keresztül is, én azonban nem javaslom, egyrészt mert dágább mint a GoDaddy-nél, másrészt mert korábban voltak problémák a domain áthelyezésnél.

Kattintson rá a [Kezdő lépések] gombra, majd töltse ki a következő űrlapot:

A fenti űrlapon meg kell adnunk, hogy ki a fiók rendszergazdája és mik az elérhetőségei. Továbbá információkat szolgáltathatunk cégünkről, de ez nem kötelező.

A [Tovább]-ra kattintva jutunk el az utolsó oldalhoz, ahol a rendszergazdai fiók felhasználónevét és jelszavát kell megadnunk.
Azt ajánlom, hogy hozzon létre egy külön Admin felhasználót, mert akkor akár külsős céget (ismerőst) is megbízhat a fiók menedzselésével anélkül, hogy lehetővé tenné bármelyik felhasználó e-mail, vagy egyéb információinak elérését.
Tanácsolom továbbá, hogy ne spóroljon a jelszóban használt betük, számok és egyéb karakterek számával! Fontos üzleti információit fogja kezelni a szolgáltatás segítségével, így jó lenne biztonságban tudnia!

Egy későbbi cikkben, majd ajánlok egy-két jelszókezelő programot, amely segíteni tud a szaporodó jelszavak kezelésében.

Amikor rákattint az [Elfogadom. Továbblépés a beállításhoz>>] gombra már létre is jön a Standard (ingyenes) Google Alkalmazások fiókja.

Tulajdonjog igazolása

A sikeres regisztráció után azonnal az irányítópultnál találjuk magunkat:

Sárga felkiáltó jel hívja fel a figyelmünket a következő elvégzendő lépésre, amely a domain tulajdonjogának igazolása. Kattintson a Domain tulajdonjogának ellenőrzése linkre, majd a megjelenő leomlólistából válassza ki A CNAME rekord módosítása elemet!

Mielőtt rákattintana az [Ellenőrzés]-re nyisson meg egy új böngésző ablakot (Ctrl+N) és lépjen be előző útmutató alapján létrehozott GoDaddy fiókjába és válassza ki a Domains menüből a My Domains menüpontot!

A megjelenő oldalon válassza ki az érintett domaint:

A megjelenő oldalon válassza ki a "Total DNS Control and MX records" linket, majd az alábbi képen látható módon jelölje ki az összes CNAME rekordot valamint az összes MX rekordot!

Ha domain-nál kijelölt minden CNAME és MX Recordot, akkor kattintson a domain neve alatt látható Delete ikonra. A megjelenő kis ablakban kattintsa be a domain neve előtt lévő kijelölő négyzetet, majd a [Delete Records] gombbal indítsa el az adatok törlését!
Az összes rekord törlése akár percekig is eltarthat! Néha nyomja meg a frissítés gombot a böngészőben és akkor láthatóvá válik, hogy mely rekordokat törölt már a rendszer.
Következő lépés, melyet akár rögtön a törlés indítása után el lehet kezdeni, az, hogy felvegyük a Google által megadott CNAME rekordot a tulajdonjog bizonyításához.
Ehhez kattintson az [Add New CNAME record] gombra majd a megjelenő kis ablakot töltse ki az alábbi mintához hasonlóan, majd kattintson az [OK]-ra:
Természetesen az Enter an Alias Name mezőbe a Google Alkalmazások ellenőrző oldalán a 2. pontban megadott saját azonosítóját használja!

Ha sikerült beállítania a szükséges rekordot, lépjen vissza a Google ablakába és kattintson az [Ellenőrzés] gombra. Ezután visszakerül az iránytópultba, ahol jelzi a program, hogy akár 48 órig is eltarthat az ellnőrzés.

Saját tapasztalatunk szerint (ezideig kb. 250 fiókot hoztunk már létre) néhányperc alatt az ellenőrzés lefut, de már volt olyan is, hogy 2-3 óra alatt történt meg, ettől több időre még sosem volt szükség. Ha az Ön setében mégis úgy tűnik, hogy elhúzódik a visszaigazolás, kérem, ellenőrizze a GoDaddy-ben a beállításokat!

Felhasználói fiókok létrehozása

Minden e-mail postafiókkal rendelkező személy számára létre kell hozni egy felhasználói fiókot. Egy-egy fiókhoz több cím is tartozhat, így fontos megjegyezni, hogy személyenként csak egy fiókot hozzon létre!

Ha szeretne egy saját címet (pl: teszt.elek@probadomain.info), de szeretné, ha az rendeles@probadomain.info címre is lehessen e-mailt küldeni, akkor nincs szükség a rendeles-nek is létrehozni egy felhasználót, mert egy Alias létrehozása is elégséges ehhez! Ön a saját fiókjában mindkét címre érkező levelet meg fogja kapni.

Természetesen, ha a rendeles-re küldött leveleket másik személy olvassa, akkor neki már szükséges, hogy létrehozzon egy különálló fiókot.

Új felhasználót az irányítópult Új felhasználók létrehozása linkjének segítségével tudja létrehozni:

A felhasználó létrehozásához ne felejtsen el rákattintani az űrlap alján található [Új felhasználó létrehozása] gombra!

Az E-mail szolgáltatás aktiválása

Ahhoz, hogy az előbb létrehozott emailcímek működjenek, szükség van még néhány beállítás elvégzésére.
A google Apps irányítópulton kattintsunk az E-mail aktiválására, majd végezzük el a GoDaddy útmutatónak megfelelő beállításokat.

A korábbi CNAME rekordok megadásához hasonlóan kell most az alábbi MX rekordokat megadni:
Ha túljutott ezen a lépésen is akkor had üdvözöljem a Google Alkalmazás felhasználók népes tábora nevében és kívánjak sok sikert a szolgáltatás használatához!

Remélem a hosszadalmas regisztrációs procedúra nem szegi kedvét, és a következő részben ismertetésre kerülő Google Sites honlap kezelő szolgáltatás is elnyeri tetszését!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése