2009. aug. 17.

Saját honlap majdnem ingyen - 3 rész.

Ebben a részben szeretnénk bemutatni, hogy milyen módon lehet a Google Webhelyek (Google Sites) segítségével létrehozni egy tetszőleges és jól használható honlapot.

Egy webhely létrehozásához a domainhez rendelni kell egy új webcímet.

Ahhoz azonban, hogy elkezdjük a munkát, szüksége lesz a Google Alkalmazásokra (Google Apps), melyet, az előző részben leírtak alapján már remélem sikerült beállítania. (Saját honlap majdnem ingyen - 2 rész)


Ahhoz, hogy a weboldal készítéséhez ténylegesen is hozzálássunk be kell jelentkeznie a Google Alkalmazásokba (például: https://www.google.com/a/sajátdomainnév.info).

A sikeres bejelentkezés után, válassza az Irányítópulton a [Webhelyek] linket majd kattintson a [Webcím hozzárendelése] fülre és az [Új webcím hozzáadása] linkre.

A megjelenő ablakban meg kell adnia a Webhely helyét és címét. A weboldal helyének megadásához szükséges adatokat a Google Webhelyek majdnem teljes mértékben kitölti, a megjelenő mezőbe csupán a www-t kell beírnia. Hasonló a helyzet a webcím megadásánál is, ebben az esetben is elegendő a mezőbe a www-t beírni. Ha ez megtörtént, a [Hozzárendelés hozzáadása] gombra történő kattintással nyugtázhatjuk tevékenységünket.

Ha sikeresen elvégeztük az előzőekben leírtakat, akkor szükség lesz domainünkben egy új CNAME rekord hozzáadására. Mivel az előző részekben a Godaddy-nél történő regisztrálással ismertettük meg a továbbiakban is erről írnék. A CNAME rekordok közé fel kell venni a www-t is, melynek a ghs.google.com címre kell mutatnia. A CNAME rekord felvételéhez a Google Alkalmazások ad egy használható útmutatót, mely lépésről lépésre leírja a teendőket, de ha ez nem szimpatikus, vagy kevésbé érthető, akkor használhatja a Saját honlap majdnem ingyen - 2 részében leírtakat is.

Ha sikerrel vette az eddigi akadályokat, és elvégezte a fenti beállításokat, akkor már elérhető lesz weboldala a megadott címen.
Ezek után nincs más teendő, mint rákattintani az újonnan megnyílt ablakban a www.sajátdomainnév.info linkre.

Fontos! A most hozzáadott CNAME rekord elterjedéséhez szükség van egy kis időre, ezért ha a link nem működik azonnal kérem várjon egy kicsit, majd próbálj meg újból.

Abban az esetben, ha mindent megfelelően csináltunk, akkor a kattintás után egy üdvözlő képernyő fogad. Ennek a képernyőnek az alján találhat egy olyan linket, hogy [elsőként hozza létre főoldalát a Google Webhelyek segítségével]. Kattintson erre a linkre.

A linkre kattintás után megnyíló ablakban kezdheti el a weblap beállításainak elvégzését. Elsőként meg kell adni a weboldal nevét (ez a név fog megjelenni a böngészők címsorában is). Továbbá lehetőség van a weblaphoz különböző kategóriákat (pl.: marketing, pénzügy stb.) rendelni, valamint egy hosszabb leírás is megadható a webhelyről. A kategóriák kitöltése nagyon fontos, mert a különböző webes keresők többek közt az ide beírt adatok alapján fogják az oldalt találatként megjeleníteni.
Ha azt szeretné, hogy az interneten bárki láthassa az elkészített oldalt, akkor az [Együttműködés] részben egy jelölő pipát kell tenni az "Egyúttal bárki a világon megtekintheti ezt a webhelyet (legyen nyilvános)" felirat elé.
A Google előre elkészített sablonokat kínál fel a weboldal létrehozásánál, ezzel is megkönnyítve a munkát. Körülbelül 50 téma közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. Válassza ki Ön is az Önnek legjobban tetszőt és kattintson az egérrel a sablon neve melletti kis körre.

Ha mindezen beállításokat elvégezte, kattintson a [Webhely létrehozása] gombra az oldal alján.
A rendszer ezzel automatikusan létre is hozta a webhely főoldalát, melynek szerkesztésére a későbbiekben még visszatérek részletesen.

Előbb azonban tekintsük át a webhely egészére vonatkozó beállításokat, melyek minden lapra érvényesek amit az oldalon elhelyezünk.
Első beállítási lehetőségünk az aktuális oldal beállítására vonatkozik. Ez úgy érhető el, hogy rákattintunk a [További műveletek ] gombra (jobb felső sarok), majd az [Oldalbeállítást] választjuk. Ekkor lehetőség adódik a az oldal címének és a linkeknek az elrejtésére/megjelenítésére, valamint a mellékletek illetve megjegyzések engedélyezésére vagy tiltására. Az egyes lehetőségek engedélyezéséhez kattintsunk a jelölő négyzetre, melyben ennek hatására egy pipa jelenik meg. Ezen a felületen adhatjuk meg az oldal URL címét, mely gyakorlatilag nem más, mint az oldal azonosítója a webhelyen (későbbiekben ennek segítségével hivatkozhat az oldalra).

További általános beállításokat érhet el, ha a [További műveletek] alatt a [Webhely kezelése]-re kattint. A megnyíló ablakban bal oldalon egy 3 részre tagolt menü található. Tekintsük most át e 3 részt egyenként:

1. A Webhely tartalma rész alatt lehetőség adódik az elvégzett tevékenységek nyomon követésére, az oldalak és mellékletek áttekintésére.

2. A Webhelybeállítások Általános és Megosztás füle alatt tetszés módosíthatók azok a beállítások, melyeket a létrehozás során megadtunk. A Google felkínál egy kereseti lehetőséget is, mely szintén erről a helyről érhető el. (Ennek lényege, hogy a weboldalhoz kapcsolódó hirdetéseket helyeznek el az oldalon és ha a látogatók rákattintanak, az jövedelmet jelenthet.)

3. A Webhely megjelenése részben találhatók az általános megjelenítésre vonatkozó beállítások. Módosíthatjuk a létrehozás során kiválasztott sablont, a színeket és betűtípusokat valamint az oldal szerkezetét is. A webhely elrendezése fül alatt adható hozzá oldalsáv, ami minden lapon megjelenik, ezért alkalmas lehet többek közt akár egy menü kialakítására is. A megvalósítás során az oldalsávhoz egy szöveg (vagy navigáció) modult kell adni és abban elhelyezni a kívánt linkeket (hivatkozásokat).
Természetesen az itt elvégzett módosítások is, érvényesek az összes oldalra amit elhelyez(t)ünk a webhelyen.


Térjünk most vissza az egyes weblapok szerkesztéséhez. Ehhez nincs más teendő, mint az oldalak közt rákattintani a szerkeszteni kívánt oldal nevére (jelen esetben home) vagy a jobb felső sarokban található linkre kattintani [Visszatérés a webhelyhez] majd az [Oldal szerkesztése] gombot választani.
Ha ezt megtettük, akkor egy szövegszerkesztőre hasonlító felület jelenik meg, melyben szabadon feltölthetjük az oldalt a szükséges adatokkal. Ebben a szövegszerkesztőben lehetőség van különböző objektumok beszúrására (kép, táblázat stb.) valamint a betűstílus és szín kiválasztására is. Az oldal szerkezetét egyedileg is meghatározhatjuk, ehhez előre beállított elrendezések közül választhatunk. A szöveg egyéb formázási lehetőségeit most nem taglalnám részletesen, mert azok megegyeznek az igazi szövegszerkesztőkben használt módokkal.

Ha elkészült a kívánt oldal és szeretne még másik oldalt is hozzáadni, akkor azt bármikor megteheti. Teendője csupán annyi, hogy rákattint az [Oldal létrehozása] gombra, majd kiválasztja a weblapot és elnevezi. Ezek után a fent említett módon máris szerkesztheti a létrehozott új lapot.


Remélem hasznosnak ítéli az itt leírtakat és segítségükkel egy olyan weboldalt készíthet a jövőben, amely hasznára válik cégének. A következő részben a Google Webmester Eszközöket mutatjuk be részletesen. Bízom abban, hogy az is elnyeri majd tetszését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése