2010. jan. 10.

Méret(ezés) fontosságáról

A modern ügyviteli rendszerek, mint amilyen az SAP Business One is, olyan infrastruktúrára épülnek, amely alkalmas arra, hogy együtt nőjön a felhasználói igényekkel. Ez a tulajdonság életbevágóan fontos, hisz sok esetben az egy-két felhasználóval induló rendszer a használat évei alatt 5-10, sőt, akár több felhasználós rendszerré nőheti ki magát.

A rendszer méretezése alapvetően a szerver és hálózati infrastruktúrára vonatkozik, hisz ezek azok a komponensek melyek a felhasználók számának bővülésével egyre nagyobb terhelést kell, hogy elviseljenek.

Amennyiben egy lokális hálózaton üzemelő SAP Business One rendszerről van szó, akkor a hálózat méretezésére a legtöbb esetben - ekkora felhasználó szám mellett - nem kell nagy gondot fordítani, hisz az általánosan elterjedt 100Mbit-es ethernet hálózatok képesek tökéletesen kiszolgálni az igényeket. Természetesen az interneten keresztüli távoli asztalos elérés esetén ezen a területen is akad egy kis számolgatni való, de ezzel majd inkább egy másik bejegyzésben foglalkoznék.

A szerver méretezése alapvetően a megfelelő (méretű) processzor, memória és háttértároló alrendszer meghatározásából áll. Ahhoz azonban, hogy ezeket megfelelően ki tudjuk választani, fel kell mérnünk az alábbiakat:
  • Hány konkurens (egyidejű) felhasználója lesz a rendszernek?
  • Mekkora törzsadat állományokat (partnertörzs, cikktörzs, stb.) kell kezelnie rendszernek?
  • Hány bizonylat készül egy átlagos napi, havi, éves időszakban az egyes bizonylat típusokból (ajánlat, rendelés, szállítólevél, proforma számla, számla, raktári áttárolás, stb.)?
  • Vannak-e kötegelt feldolgozások, automatikus bizonylat létrehozások (EDI dokumentum fogadás, webáruház szinkronizálás, mobil értékesítők, stb)?
  • Milyen komplexitású kimutatásokat kell lekérdezni a tranzakciókkal párhuzamosan és milyen gyakorisággal kell futtatni őket.
A fenti kérdéseket természetesen nem csak az adott pillanatra, hanem a cég normál fejlődését figyelembe véve 1-3 év távlatában is meg kell válaszolni.

A válaszok alapján több konfigurációt is összeállítunk az ügyfél számára, akinek a költségek és a beruházás megtérülése alapján el kell dönteni, hogy melyik megoldást választja.

A legtöbb esetben igaz, hogy az igények kiszolgálására alkalmas gép megtalálható valamely neves gyártó (DELL, HP, IBM, stb.) belépőszintű szerverei között. Persze meglehet spórolni pár tízezer forintot azzal, ha egy noname, a szomszéd fiúk által összerakott gépet használunk, de ezt én nem javasolnám. Amíg egy 3 éves On-Site garanciával rendelkező szervert 24 órán belül a helyszínen ingyen (!) megjavítanak, addig az innen-onnan beszerzett, akár jó minőségű alkatrészekből álló összerakott gépbe lehet, hogy napokig nem lehet életet lehelni, mert épp nem kapható az adott alkatrész, vagy nincs idő, pénz az új komponensek beszerzésére (hisz érthető módon nem tartanak belőle raktáron).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése