2011. aug. 15.

SAP Business One riportolás MacGyver módra I. rész - Excel táblázat

Biztos hallott már Ön is arról, hogy milyen fantasztikus eszközök állnak az SAP Business One felhasználók rendelkezésére, ha a vállalati adatbázisban tárolt adatokból listákat, kimutatásokat szeretnének létrehozni.

Én magam is írtam egy másik blogon erről már bejegyzést (SAP Crystal Reports bemutató 1. rész), sőt egy kis videóval is színesítettem a száraz szöveget.

Az igazi profinak azonban egy gémkapocs is elég ahhoz, hogy beindítson egy atomerőművet vagy valami hasonlóan nagy bravúrt hajtson végre a keze közelében lévő eszközök segítségével.

Volt a kilencvenes évek közepén egy kalandfilm sorozat, melynek a főszereplője pont arról volt híres, hogy bármiből tudott bombát vagy egyéb más - a szorult helyzetéből menekvést biztosító - eszközt fabrikálni. Nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak nekünk, ha csak a kezünk közelében lévő eszközöket szeretnénk használni a riportoláshoz!
A sorozat Angus MacGyver (a barátainak csak Macgyver, vagy egyszerűen "Mac") kalandjairól szól, aki a "többet ésszel, mint erővel" elv alapján oldja meg a problémákat még a legreménytelenebbnek látszó helyzetekben is. MacGyver legnagyobb erénye, hogy tudományos ismereteit a gyakorlatban is alkalmazva hétköznapi tárgyak és a mindig nála lévő svájci bicskája, valamint ragasztószalagjának segítségével szinte bármit képes előállítani. (Wikipedia)

Riportolás Excelbe

A legtöbb modern program ma már olyan sok funkciót tartalmaz, hogy a felhasználók nagy részének elképzelése sincs arról, hogy még mi mindenre lehetne használni az adott programot.

Ezek közül nem kivétel a Microsoft Office csomagban megtalálható Excel sem, így sokan csak egyszerű kockás papírként gondolnak rá és csak kevesek használják a cella értékek összeadásánál és szorzásánál bonyolultabb műveletekre.

Mivel nem Excel tanfolyamot szeretnék indítani, rengeteg alapfunkciót átugorva, rögtön a számunkra releváns eszközök ismertetésével kezdem.

Listázás külső adatforrásból

A mi szempontunkból nagyon fontos funkció a külső rendszerekben tárolt adatok elérésének lehetősége. Ebből a szempontból külső adatforrásnak számít a SAP Business One vállalati adatbázisa is, hisz nem az aktuális munkafüzetben, hanem egy adatbázisban vannak az adatok.

Az adatok eléréséhez szükség van a szerver nevére, egy felhasználó névre és egy hozzá tartozó jelszóra és persze annak az adatbázisnak és táblának (view-nak, stb.) a nevére, ahonnan szeretnénk az adatokat kinyerni.
Az, hogy az egyes funkciókat, gombokat éppen hol találjuk az Excel-en belül, verzióról-verzióra változhat, de aki egy kicsit is ismeri a saját maga által használt verziót, az meg fogja találni a leírás alapján, amely egyébként Excel 2007-tel készült.

Egyszerű telefonkönyv létrehozása

Példaképpen hozzunk létre egy egyszerű telefon listát a SAP Business One Üzelti Partertörzsében tárolt telefonszámokból!

Az elvégzendő lépések:

  1. Kattintson az Adatok fülre és azon belül a Külső adatok átvétele csoportban található Egyéb adatforrásból ikonra. Majd a megjelenő listából válassza Az SQL-kiszolgálóról lehetőséget.


  2. A megjelenő varázsló ablakban adja meg az SAP Business One adatbázis szerverének nevét és egy megfelelő jogosultságú SQL(!) felhasználót és jelszavát. Amennyiben az a Windows felhasználó rendelkezik hozzáféréssel az adatbázishoz amellyel be van jelentkezve a gépén, akkor használhatja a Windows hitelesítés opciót.

  3. Válassza ki, hogy melyik adatbázisban lévő adatokat szeretné elérni,


    majd adja meg, hogy melyik SAP Business One tábla (OCRD - Üzleti Partnertörzs) adatait olvassa be az Excel, majd kattintson a befejezésre!


  4. A megjelenő utolsó ablakban megadhatja, hogy milyen formában (válassza: Táblázat) és helyileg hova illessze be az Excel az adatokat. Ha megfelelő a beállítás, akkor kattintson az OK-ra!


  5. Miután a beillesztés megtörtént, az alábbihoz hasonló táblázatot láthat maga előtt:

  6. Rejtse el a nem releváns oszlopokat, a fejlécben található funkciók segítségével szűrje meg az adatokat, majd állítsa be a nyomtatási területet! Ha mindezzel elkészült, már kész is a telefonlista, amely Excel munkafüzetként elmenthető és egyetlen gombnyomásra bármikor frissíthető a SAP Business One rendszerből. 

Végeredmény

Amennyiben sikerült a fenti lépéseket végig követnie, az alábbihoz hasonló telefon lista lesz a fáradozásai jutalma. 


Látogasson vissza a blogra, mert hamarosan bemutatjuk, hogy milyen módon lehet látványos kimutatásokat létrehozni a SAP Business One-ból kinyerhető adatokból.

Szeretne többet megtudni?

Látogassa meg Facebook oldalunkat és tanulmányozza az SQL adatok kinyerésének technikai fogásait, hogy a fenti példánál sokkal hasznosabb/bonyolultabb lekérdezéseket is elkészíthessen az Excel segítségével! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése